Noord-Korea

Noord-Korea, een land waarover allemaal wel al gehoord hebben, maar weten jullie wel een wat de situatie in dit land is? Kom het snel te weten!

Situering 

Where is North Korea? | Location of North Korea on the World Map

Noord-Korea bevindt zich in het zuiden van Azië. Net zoals je kan zien op de kaart is het een redelijk groot land die grenst aan Zuid-Korea en tegelijk aan de Japanse zee. Het land telt 25,55 miljoen inwoners (cijfers van 2018) volgens Google. 


Politiek en bestuur
Het land heeft een (voor ons) vreemde manier van leven; het is namelijk een totalitaire dictatuur waarin de macht ligt bij de Koreaanse Arbeiderspartij en de Kim-dynastie: Kim Jong-un klinkt jullie vast bekend in de oren. Deze partijen regeren het land sinds de oprichting ervan (Wikipedia, 2020). 

Cultuur 

Noord-Korea is dus een totalitaire dictatuur. Dat wilt zeggen dat de bevolking strikt de regels moeten volgen die zij opgelegd krijgen van het bestuur. Dit gaat tot in het extreme: de mensen zitten gevangen in hun eigen land. Toch zijn zij niets anders gewend. 

Ik las een artikel die beschrijft hoe het is om als kind in Noord-Korea te leven. Dit zegt volgens mij genoeg. 

Enkele voorbeelden uit het artikel: 

- "Van jongs af aan moeten kinderen die buiten de hoofdstad Pyongyang wonen, werken op de boerderij. Dwangarbeid is een groot onderdeel van de Noord-Koreaanse economie"(Weller, 2019).

- "Volgens sommige berichten worden arbeiders die werk weigeren voor straf naar concentratiekampen gestuurd" (Weller, 2019). 

- Er is een enorme kloof tussen arm en rijk: wie rijker was kon meer doen en omgekeerd (Weller, 2019). 


Voor de Noord-Koreanen iets wat dagelijkse kost is, voor ons iets wat ondenkbaar is.

Gelijkenissen met onze cultuur 

Nieuws uit Noord-Korea | Analyses en nieuws over Noord-Korea ...
bron: (Van der Veen, 2020)

Op het eerste zicht heeft onze cultuur niets te maken met dat van de Noord-Koreanen. Toch zijn er velen onder ons die zich deze periode wat "gevangen" voelen in onze maatschappij. Ik vergelijk onze situatie even met dat van Noord-Korea. 

Wij waren het vroeger altijd gewoon om op café te gaan met vrienden, op restaurant te gaan, feesten op festivals en noem maar op. Nu de coronacrisis er is, hebben wij het enorm moeilijk om zo'n aanpassing in ons leven door te voeren. We moeten luisteren naar de maatregelen die ons worden opgelegd, het land wordt op een veel strengere manier bestuurd en wij moeten doen wat er van ons gevraagd wordt. 

In Noord-Korea is men het eigenlijk van bij de geboorte al gewoon om te leven volgens de regels. Heel hun leven lang moeten zij luisteren naar iemand die zegt wat zij moeten doen. Protesteren doen ze eigenlijk niet want het is daar voor iedereen hetzelfde. 

Wat kunnen we hieruit besluiten?
Natuurlijk leven wij niet in een dictatuur, maar we voelen het wel zo aan. We zullen niet ons volledige leven moeten doorbrengen door de maatregelen na te leven (hoop ik, wie weet...). Wat in Noord-Korea wel het geval is.
Wij mogen dus nog van geluk spreken dat wij veel vrijheid hebben in ons leven vergeleken met de Noord-Koreanen. 

Wist-je-datjes

Think About It Reaction GIF by Identity

Ik las nog een interessant artikel en hiervan gingen mijn ogen open. Ik vermeld hieronder enkele voorbeeldjes ter illustratie, voor de rest van de weetjes: klik maar op de website! :-) 

Wist je dat....

...Er naar schatting 200.000 Noord-Koreanen in strafkampen leven? 

...Er letterlijk NIEMAND van de Noord-Koreanen beschikt over echt internet? 

...Noord-Korea in het jaar 108 leeft en niet 2020? (Dewitte, 2019).




Zo, hopelijk hebben jullie kort wat bijgeleerd over de Noord-Koreaanse cultuur en waarom ik juist dit thema heb gekozen. 

Tot snel, 
Anaïs. 



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bronvermelding: 


Dewitte, D. (2019). 11 zaken die u niet wist over Noord-Korea. Business AM. 
     Geraadpleegd via:
     https://businessam.be/noord-korea-feiten/

Van der Veen, C (2020). 'De Kim-dynastie' viert tweede verjaardag. Nieuws uit Noord-Korea.
     Geraadpleegd via:
     https://www.nieuwsuitnoordkorea.nl

Weller, C. (2019). Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven. Business insider.
    Geraadpleegd via:
    https://www.businessinsider.nl/zo-is-het-om-als-kind-in-noord-korea-te-leven/

Wikipedia (2020). Noord-Korea. 
    Geraadpleegd via:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Korea

Reacties

Populaire posts van deze blog

The Black Death

De dief van Natascha's jeugd